Dat de wereld om ons heen snel kan veranderen hebben we de laatste twee weken maar weer eens van dichtbij meegemaakt…

Wie had ooit gedacht dat er zoveel reuring zou zijn in de stad van Manneken Pis, die inmiddels ook in zijn denkbeeldige broek schijt door het opgeschaalde dreigingsniveau. Met alle vreselijke dingen die er op de wereld gebeuren, zou je haast vergeten dat de ontwikkelingen in de reisbranche keihard doorgaan.

Zo vindt deze week op donderdag de openingsborrel plaats van Neerlands nieuwste organisatie voor zelfstandig reisagenten, Amondo. Bij hen zijn ook mensen welkom die geen specifieke ervaring of opleiding hebben. Wel of geen opleiding leidt tot een fanatieke ‘welles nietes’ discussie.

Ook als het gaat om touroperator tarieven, waarbij een belangrijke voorwaarde is dat er een landarrangement of autohuur aan vast wordt gekoppeld bij de organisatie die de tickets afgeeft, is er een welles nietes discussie gaande.

De netto touroperator tarieven zouden worden gebruikt door ticket-websites, dat stelt een boze reisagent. Volgens hem zijn het momentopnames waarop de netto touroperator tarieven worden aangeboden, maar komen die moment opnames op grote schaal voor.

Nietes, stellen de ticket-sites, die de verdenking keihard ontkrachten. Volgens hen is alles te transparant om zich daar aan te wagen, kunnen passagiers geweigerd worden en zouden touroperator tarieven verward worden met goedkopere-/actie-tarieven waar de ticket-sites vaker gebruik van kunnen maken door hun hoge omzet.

De ANVR laat weten geen extra meldingen te krijgen via reisagenten en adviseert reisagenten de desbetreffende airline in te lichten wanneer zij denken dat er tickets met touroperator tarieven worden verkocht. De airlines zeggen op hun beurt dat ze middels steekproeven controleren of er onterecht tickets met touroperator tarieven worden verkocht.

‘En daarmee moet u het doen’, zou de rijdende rechter zeggen. Zijn we het daarmee eens? Kom maar op, welles of nietes?

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl