“Overstappers en privéjets betalen nu geen vliegbelasting. Dat vindt het CDA niet rechtvaardig”, dat schrijft CDA’er Henri Bontenbal. Vanuit verschillende hoeken is er kritiek op het plan.
Bontenbal gaat bij de algemene politieke beschouwingen (APB) het voorstel doen om deze belasting wél te gaan heffen. Bontebal: “De opbrengst moet worden gebruikt om de energierekening voor huishoudens te verlagen.” Hij verwacht er € 200 miljoen mee op te kunnen halen.
Verlies miljoenen reizigers
Luchtvaartmaatschappij KLM meldt aan De Telegraaf dat het miljoenen reizigers verliest wanneer het CDA-plan werkelijkheid wordt. “Een belasting op transferverkeer kan KLM tot 34% van de overstappende reizigers kosten. Passagiers zullen uitwijken naar vliegvelden in het buitenland waar deze belasting niet geldt. Nederland zou het eerste land zijn dat een dergelijke belasting invoert.”
Titanic
In dezelfde krant zegt Reinier Castelein van vakbond De Unie dat het plan van Bontebal KLM en Schiphol als de Titanic zal laten zinken. Hij wijst er onder andere op dat Bontebal er niet op hoeft te rekenen dat er € 200 miljoen zal worden opgehaald, omdat overstappers gaan kiezen voor andere luchthavens waar ze zonder het betalen van extra belasting wel welkom zijn. “Met dit plan sloop je een werkgever die alleen al aan loonbelasting meer opbrengt dan welk bedrijf ook.”
Negatief
De krant sprak ook met VNO-NCW en luchtvaarteconoom Rogier Lieshout van onderzoeksbureau Beelining. Beiden zijn negatief over de plannen van het CDA.
Eén reactie
Slopen? De luchtvaart wordt al decennia op alle fronten ontzien: geen accijns op kerosine, geen BTW op de tickets, talloze geitenpaadje om wet- en regelgeving te kunnen ontlopen. Schiphol is een draaischijf in het business model van KLM dat er voor een belangrijk deel uit bestaat vluchten naar Nederland te halen om alleen maar passagiers te laten overstappen op een ander vlucht. Al die overstappers leveren nauwelijks wat op maar veroorzaken grote overlast in een ruime omgeving van Schiphol. Het wordt tijd dat er voor een ticket de werkelijke prijs wordt betaald. Dus inclusief belastingen (zoals op elke andere dienst) en liefst ook inclusief de sociale- en milieukosten. De luchtvaart is gebaseerd op een roofbouweconomie en dat moet stoppen. In Nederland moeten we fors bezuinigen op bijvoorbeeld de ouderenzorg. Zou er nu eindelijk eens normale belastingheffing op tickets en kerosine komen, dan vloeit er jaarlijks 2 miljard euro de staatskas in en kunnen deze bezuinigingen geschrapt worden. Wat vinden we met zijn allen belangrijker? Het algemene belang van de Nederlander (zoals goede ouderenzorg) of het belang van de aandeelhouders van KLM die nu moord en brand roepen. De tijdgeest is aan het veranderen, dat zien we op alle fronten en KLM had dit kunnen zien aankomen. Het kan niet zo zijn dat de overheid tot in den treure de luchtvaart een hand boven de hoofd houdt.