Marcel de Nooijer (CEO Transavia) geeft een rondleiding door de nieuwe Airbus A321neo die deze week in ontvangst is genomen, opgehaald door de airline met partners in Hamburg en gepresenteerd tijdens een event op Schiphol.
Vanaf 5 januari 2024 voert het nieuwe vliegtuig commerciële vluchten uit. Transavia vervangt alle huidige Boeing-toestellen, de totale vlootvervanging duurt ongeveer zeven jaar. Daarmee werkt Transavia toe naar een schonere, stillere en zuinigere luchtvaart.
Vernieuwing en uitbreiding met Airbus
Eind 2021 plaatste Air France-KLM een order voor 100 vliegtuigen uit de Airbus A320neo-familie – met de optie om nog eens 60 vliegtuigen aan te schaffen. Deze bestelling is bedoeld om de vloot van Transavia Nederland, Transavia Frankrijk en KLM te vernieuwen en uit te breiden. De order omvat zowel A320neo als Airbus A321neo vliegtuigen. Transavia Frankrijk ontvangt in januari 2024 haar eerste Airbus. KLM verwacht de eerste Airbus medio 2024 te ontvangen. Deze vliegtuigen gaan middellangeafstandsroutes in Europa vliegen vanaf Schiphol, de grootste basis van Transavia Nederland en hub van KLM en vanaf Parijs-Orly, de grootste basis van Transavia Frankrijk.
Lees ook: Dit zijn de nieuwe bestemmingen van Transavia.
Vliegen toegankelijk houden
“In het 58-jarig bestaan van Transavia is ons doel altijd geweest om vliegen toegankelijk te houden voor iedereen. Dat betekent ook dat je vliegen schoner, stiller en zuiniger maakt. Dat is onze verantwoordelijkheid en onze passagiers en partners vinden het ook belangrijk dat we die verantwoordelijkheid nemen. We investeren miljarden in nieuwe vliegtuigen en we doen meer. We investeren in startups op het gebied van elektrisch vliegen. Ook hebben we plannen om een state of the art en zero-emission hangaar voor ons vliegtuigonderhoud te bouwen. We zijn in 2022 gestart met het bijtanken van duurzame vliegtuigbrandstof SAF. In het nieuwe toestel, de A321neo, is bovendien ruimte voor bijna een kwart meer passagiers. Dat zorgt ervoor dat we meer mensen met minder hinder naar mooie bestemmingen kunnen brengen”, aldus De Nooijer.
3 reacties
Ik vlieg niet meer met dat maatschappij. Sinds dat gedoe met die argentijns doodescader piloot!
En hun groen is zooo lelijk!
Helaas verteld hij niets over de stoel/beenruimte deze is 74cm en veel te klein voor mensen langer dan 1.80cm, niet geluisterd naar de klant, maar zo veel mogelijk stoelen in het nieuwe vliegtuig.Zou in europa min.80 cm moeten zijn.
@Kees, helemaal mee eens, ik ben zelf 2.01cm en het is een regelrechte straf om te vliegen, ik heb tegenwoordig de oude toestellen die met de controller van de IFE in de armsteun) want die hebben iig nog bredere stoelen, zodat je niet ‘in je buurman’ zit.