
Ik ben tegen Europa. Ik heb er geen zin meer in en wil gewoon weer met guldens betalen! Ik vergelijk Europa met een straat waarin de mensen besluiten om een gezamenlijke portemonnaie te maken. Dat ging best wel lang goed, met een dikke portemonnaie is het makkelijk boodschappen doen en je kan ook nog eens toeslaan tijdens de hamsterweken.
Maar dan komt uit dat de Griekse buurvrouw veel meer kleren heeft gekocht dan dat er in haar budget voorzien was en de aanbouw van de Spaanse meneer op nummer 47 ook veel duurder is uitgevallen dan gepland. En bij onze Italiaanse, Portugese en Ierse buren is het ook helemaal mis.
En nu moeten wij ook aan de bak. Wij zijn ook niet zuinig genoeg geweest en moeten nu onze buren te hulp schieten, afspraak is afspraak! Mijn voorstel is afrekenen met Europa en weer door als echt zelfstandig land, zonder de onzalige regels die uit Brussel komen, zoals de BTW-heffing op de marge die er op reizen wordt gemaakt. Lekker weer grenzen, vreemde valuta en voor elk land een visum.
Maak het maar heel erg moeilijk om met guldens en een swift overboeking een hotel in Spanje rechtstreeks te boeken, dan zijn de echte reisspecialisten weer druk met het boeken van vakanties. En dan krijgen we ook weer inflatie, dat zou geweldig zijn, door de geldontwaarding dalen onze schulden en stijgen de prijzen, dan groeit de reisbranche weer!
Heerlijk, dan kunnen wij onze eigen fouten maken en daar zelf voor opdraaien.
Of maak ik nu een foutje.
Tom van Apeldoorn
t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl
3 reacties
Waar komt toch die hang naar de gulden vandaan? En altijd wordt dat geassocieerd met de tijd ‘dat het zo goed ging met Nederland’. Volgens mij is het in de guldentijd ook jarenlang slecht gegaan, maar dat wordt altijd vergeten. Er is een partij in Nederland die overal schuldigen voor zoekt en een daarvan is de euro en de EU. Zodra de Telegraaf lezer hier vatbaar voor blijkt, wordt het een programmapunt voor de partij. Wat een onzin. Als er een land profiteert van Europa, dan is het Nederland wel als handelsnatie. De wereld is veranderd de afgelopen 10 jaar en daar kan je met de gulden niets aan veranderen. En als je in een land pint waar ze geen euro hebben, krijg je te maken met wisselkoersen.
Anti-Europa gaat mij iets te ver maar Nederland had al een sterke economie voor de komst van de Euro hadden wij het goed willen doen dan hadden wij alleen de Benelux uit moeten breiden met Duitsland. Wisselkoersen ? ik snap het probleem niet wij pinnen tegenwoordig met z’n allen. En in Australie kan ik nog steeds niet met de euro betalen..
Lowcost was er al Ryanair en Easyjet toen werd er ook al betaald met guldens. De inspanning van de reisaanbieders is er altijd geweest en is niets nieuws. Ik begrijp dat de kosten en baten voor Nederland altijd negatief zal zijn en dat er landen zijn die hun huishoud boekje nooit op order zullen krijgen dus waarom voor hun bloeden door inmenging van een organisatie die 100 miljard euro aan subsidies heeft uitgegeven en niet weet aan wat. Dus weg ermee. Lang leve Europa.
Beste Tom ,
Interessante column maar ik ben het er volstrekt mee oneens. Nog afgezien van het feit dat de bv Nederland als exportland bij uitstek profiteert van een gemeenschappelijke markt en een gemeenschappelijke munten dat wij een groot deel van de opgebouwde welvaart in ons land te danken hebben aan de euro, heeft de reissector alle reden om groot voorstander te zijn van die ene munt. Griekse, Spaanse en Italiaanse toestanden zijn te wijten aan het feit dat we geen sluitende afpraken ihkv de invoering van de euro hebben gemaakt. Het ligt niet aan de euro zelf.
Als reissector moeten we die gemeenschappelijke munt blijven omarmen omdat het het reisgedrag stimuleert. Consument ervaren de euro als erg gemakkelijk als het gaat om reizen
naar het buitenland. Geen gedoe met wisselkoersen en vreemde valuta. Op vakantie is voor veel mensen gelukkig, mede dankzij de inspanningen van de meeste reisaanbieders, een avontuur. Maar dat avontuur is vooraleer danken aan de reis zelf en niet vanwege het gedoe eromheen.
Globalisering maakt dat we de wereld als steeds kleiner ervaren. Alles is, mede door goedkopere vliegreizen( low cost carriers), voor iedereen steeds meer bereikbaar geworden. Dat is een ongelooflijke stimulans voor het reizen. De euro heeft dat nog eens versterkt.
Kortom; lekker zo houden die euro!
Frank Oostdam