Stel: Henk en Ingrid de Jong willen met hun gezin – in totaal elf personen – een
weekend naar Parijs. Ze gaan met eigen vervoer. Het hotel is geboekt via Booking.com, betaald en de bevestiging is binnen. Alles is geregeld, tenminste dat denkt het gezin.

Wat blijkt; het hotel is overboekt. Daar sta je dan na een lange autorit met vijf jengelende kinderen om je heen. En wat nu? Ingrid pakt de bevestiging van Booking.com erbij, maar al snel blijkt dat deze bevestiging niet veel waard is. Kortom, een betaalde boeking via booking.com, compleet met bevestiging, geeft geen enkele garantie. Of wel?

Niet meer, niet minder

“Wij bieden een online platform waar hotels en andere accommodatietypes hun kamers beschikbaar stellen en faciliteren de reserveringen die hieruit voortvloeien”, zegt Anoeska van Leeuwen, Director Media & Communications bij Booking.com. “Booking.com stuurt de reservering van de gast door naar het hotel en stuurt de bevestiging weer terug naar de gast. Daarnaast koopt of verkoopt Booking.com geen enkele kamer. Hotels/accommodaties betalen commissie aan Booking.com, nadat de gast is ingecheckt, de accommodatie heeft betaald en is uitgecheckt.” Volgens Van Leeuwen bepalen hotels/accommodaties de kamerprijs en voeren deze in. “Booking.com zorgt alleen voor het ‘platform’ waar de accommodaties hun beschikbaarheid en relevante kamerprijzen doorgeven. Consumenten kunnen rechtstreeks een kamer boeken bij de accommodatie die zij zelf kiezen.” En hier ligt een hekel punt. Uit diverse klachten die te lezen zijn op allerlei social media is dit niet duidelijk genoeg voor de consument. Mensen denken te boeken bij Booking.com, maar dat is dus niet zo. Van Leeuwen: “Mensen boeken niet bij Booking.com, in tegenstelling tot concurrenten die werken met het merchantmodel en bulkconcurrenten die kamers van hotels opkopen en deze verkopen aan consumenten.”

Overboeking
Booking.com heeft met zijn platformfunctie geen enkele verantwoordelijkheid en verwijst de overboeking door naar de hotel/accommodatie-eigenaren. “Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar het kan incidenteel voorkomen dat een hotel overboekt is – net zoals dit ook bij luchtvaartmaatschappijen kan gebeuren”, zegt Van Leeuwen. “Het is uiteraard in het belang van de hotelier en Booking.com dat de gemaakte reservering wordt nageleefd. En de boekingsbevestiging is wat het is: de bevestiging van de boeking van de klant bij de accommodatie. Het is veelal het hotel die deze situatie veroorzaakt door dezelfde kamer meerdere keren te verkopen. Dit is uiteraard heel vervelend en wij zullen er dan alles aan doen om de gast een nieuwe passende accommodatie aan te bieden tegen dezelfde kosten als de originele boeking. Eventuele meerkosten komen voor rekening van het hotel dat de overboeking heeft gemaakt; indien de nieuwe accommodatie voordeliger geprijsd is, is het voordeel uiteraard voor de klant. Doordat we ruim 450.000 accommodaties over de hele wereld op ons platform hebben, lukt het onze klantenservice nagenoeg altijd om een passende oplossing te vinden.”

Annulering
En hoe zit het met annuleren? Booking.com zegt zelf geen reserverings- of annuleringskosten in rekening voor de gasten te brengen en voegt geen extra reserveringskosten toe aan de kamerprijs. Maar dat wil niet zeggen dat annuleren of wijzigen kosteloos is voor de consument. “De annuleringsvoorwaarden staan duidelijk op onze website vermeld. Bij de desbetreffende kamer van de accommodatie die de gast wil boeken op de betreffende datum. Deze voorwaarden worden door de accommodatie zelf bepaald. De meeste van de kamers van onze accommodaties zijn tot 24 uur voor aankomst kosteloos te annuleren”, aldus Van Leeuwen. Om de reguliere markt voor te zijn, is annuleren tot 18 uur op de dag van aankomst bij veel Booking.com-hotels in het leven geroepen met het gevolg dat hotels gaan yielden en dus overboeken om de last minute-annuleringen op te vangen.

Algemene voorwaarden

Op de vraag naar andere eventuele garanties die Booking.com de consument kan bieden, verwijst Van Leeuwen naar de Algemene Voorwaarden op hun site. En daar staat inderdaad te lezen dat Booking.com uiterst als tussenpersoon fungeert tussen accommodatie en consument. ‘Wij besteden veel aandacht en zorg aan het aanbieden van onze diensten, maar wij zullen de informatie niet verifiëren en kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor welke fout dan ook (inclusief in het oog springende en typografische fouten), welke onderbreking dan ook (of deze nu door (tijdelijke en/of gedeeltelijke) defecten, herstelwerkzaamheden, opwaardering, onderhoud van onze website of iets anders optreedt), inaccurate, misleidende of niet-waarheidsgetrouwe informatie of het ontbreken van informatie. Elke logiesverstrekker is zelf te allen tijde verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid, volledigheid en juistheid van de (beschrijvende) informatie (inclusief tarieven en beschikbaarheid) die op onze website wordt getoond. Onze website is geen (hier ontbreekt een woord.red) en dient ook niet te worden beschouwd als een aanbeveling of een goedkeuring van de kwaliteit, het serviceniveau, de classificatie of het aantal sterren van enige accommodatie die beschikbaar wordt gesteld.’

Transparant
Rest nu nog de vraag: moet dit niet duidelijker worden gemaakt aan de meestal onwetende consument? Moet Booking.com beter communiceren dat zij ‘slechts’ een tussenpersoon zijn? Of wordt dan hun hele business- en verdienmodel onderuit gehaald? Frank Oostdam (ANVR): ”Het is een gegeven dat voorwaarden slecht tot nauwelijks worden gelezen. Ik neem aan dat bedrijven er alles aan doen om genoemde zaken zo duidelijk mogelijk te communiceren. In principe staat alles letterlijk in de voorwaarden. Als een consument dit leest, weet hij waar hij aan toe is. De consument sluit een contract met het hotel en niet met Booking.com. Desondanks neem ik aan dat dergelijke praktijkvoorbeelden de ogen van Booking.com wel doen openen en zij na herhaalde klachten over een bepaald hotel de samenwerking zullen verbreken of verbeteren. Vanzelfsprekend blijkt dat consumenten die hun reis boeken bij een reisagent en/of touroperator deze onzekerheid niet hebben. Dat is een van de voordelen.” Booking.com is overigens niet bij ANVR aangesloten.