De laatste tijd is de prijs van ruwe olie significant verlaagd. Daarmee rijst hier en daar de vraag wanneer de tarieven van de tickets van de luchtvaartmaatschappijen omlaag gaan. TravelPro hoofdredacteur Tom van Apeldoorn schreef er in de eerste uitgave van dit jaar zijn column ‘Shell-gevoel‘ over, namens KLM Nederland reageerde directeur Harm Kreulen.
“Op zich kan ik die vraag wanneer de tickets van de luchtvaartmaatschappijen omlaag gaan wel begrijpen, maar de koppeling tussen olieprijs en tarieven van tickets is minder logisch dan men denkt.
Ten eerste is het zo dat vliegtuigen vliegen op jet-fuel/kerosine. Dat is wat anders dan ruwe olie. Er zit dus nog een (kostbaar) raffinage-proces tussen. Daarnaast wordt de ruwe olie betaald in Amerikaanse dollars. Deze dollars zijn significant gestegen ten opzichte van de euro waardoor de prijsdaling voor een groot deel weer teniet gedaan wordt. Tot slot is de prijs voor ruwe olie bij veel luchtvaartmaatschappijen voor een kleiner of groter deel ‘gehedged’ waardoor prijsdalingen (of verhogingen) pas na afloop van de hedge hun effect hebben. Belangrijk is verder om te beseffen dat KLM geen fuel surcharge meer heeft. Jaren geleden zijn wij daar van afgestapt. Wij kennen nu een structuur van netto prijzen plus een ‘carrier imposed charge’. De netto prijs plus de carrier imposed charge is de eindprijs voor de consument waarmee wij adverteren en die wij quoten via KLM.nl en die via de CRS’en gequoot wordt.
Maar afgezien van al het bovenstaande is het vooral zo dat de hoogte van de tarieven van de tickets bepaald worden door de markt, door vraag en aanbod. Feitelijk worden de tarieven dus niet bepaald door de hoogte van de kosten-componenten (zoals onder andere kerosine). In de luchtvaart geldt geen ‘kostprijs-plus’. Was het maar waar! Immers dan zouden wij onze winstmarges kunnen bepalen via onze pricing. In de praktijk wordt de prijs grotendeels gedicteerd door de markt en daarmee worden onze winstmarges bepaald door ons kosten-niveau. Het is dus van groot belang om het kosten-niveau (voor wat betreft de ‘manageable cost’ ofwel de beïnvloedbare kosten) heel strak te managen.”
Harm Kreulen (Directeur KLM Nederland)
5 reacties
Indien de beste KLM, en overige luchtvaart, aantoont dat ze dit dezelfde verhaal aannemelijk kunnen blijven maken daar waar het alle prijsstijgingen betreft van de afgelopen jaren, dan valt er nog iets voor te zeggen.
Komende uit de branche heb ik de afgelopen jaren de meest storende brandstofverhogingen gezien. Toen was kennelijk geen sprake van hedging ? Feitelijk worden de tarieven niet bepaald door de kostencomponenten ? Als deze quote werkelijk gedaan is, zou ik daar graag – om juridische redenen – bevestiging van zien van de redactie. Ik daag de reisbranche in dat geval uit dit verhaal te toetsen naar haar eigen ervaringen, en af te zetten tegen alle brandstofverhogingen de afgelopen jaren. Als reisrecht.nl zijn wij vast begonnen een actie voor te bereiden…
Frans de Bray
Geachte heer Kreulen,
Interessant om te lezen in uw reactie dat de hoogte van de olieprijs amper van invloed is op de ticketprijs. En dat de sterkere dollar (+15%) meer invloed heeft dan een daling (-/-50%) van de olieprijs. Kerosine heeft immers niets met olie te maken, toch? Gelooft u het zelf?
Jan Nijenhuis
Goed gesproken Henri !
Oh ja, meneer Kreulen, wat was de YQ / YR tax ook alweer, zat daar niet de brandstofcomponent in ?
Enne, de volledige tax bij annulering van een ticket, waar gaat die heen ? Oh die wordt niet afgedragen en ook niet terug betaald, dat is ook een onderdeel van de inkomsten.
Toegegeven, een luchtvaartmaatschappij kan niet zonder hadgen, dan wordt het risico van prijsschommelingen te groot. Maar KLM heeft niet de beste trackrecords wat betreft hadgen, daar is in jaren al wat miljoenen mee verspeeld.
Kortom, wees helder en transparant en volledig.
Beste Harm,
Het blijft blijkbaar moeilijk uit te leggen.
Het doet mij denken aan mijn leraar van vroeger. Die gebruikte ook altijd moeilijke woorden als hij zelf het antwoord niet wist.
Hoe vertel je een klant over ‘carrier imposed charge’ – ‘manageable cost’ – etc.
Dat terwijl je er van KLM nog niets aan mag verdienen ook.
Je al het werk van online inchecken, ruimere stoelen (economy comfort zone) etc. mag doen zonder enige beloning voor de agent.
Ik heb mijn keus al gemaakt en boek zo min mogelijk KLM.
Ik moet namelijk ook naar mijn ‘manageable cost’ kijken.
Henri de Groot