Het is eigenlijk ongelooflijk, maar wel de realiteit, de SEPR-opleiding houdt op te bestaan. Waar jarenlang velen er prat op konden gaan diverse SEPR-diploma’s behaald te hebben, en daarmee bewezen de benodigde kennis in huis te hebben, is dat nu verleden tijd. Reisagent is vervallen tot een beroep waar je geen officiële vakdiploma’s meer voor kan behalen.
De beroepsgroep komt nu op één lijn met onder meer de glazenwasser, de afwashulp en de schoorsteenveger. Niet dat ik deze beroepsgroepen wil kwalificeren als minderwaardig, want zij leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving.
Vanaf nu is het dus zo dat iedereen die daar zin in heeft reisagent of ZRA kan worden. Waar er eerst nog de eis was om minimaal een SEPR-diploma te hebben, is dat straks niet eens meer mogelijk. De nieuwe ZRA-formule Amondo zegt het zelfs hardop, een toeristische opleiding is niet nodig als jij je daar wilt aansluiten.
Niemand die nadenkt over de klachtenregen die dat ten gevolge kan hebben. Waar blijven de individuele ANVR-nummers voor ZRA’s bijvoorbeeld? 3456.001, enzovoorts.
Ik ben voor vernieuwing en ontwikkeling van de branche, maar hoe de bonden en de ANVR dit hebben kunnen laten gebeuren is mij een raadsel. Natuurlijk verandert de markt snel, maar dat wil volgens mij niet zeggen dat iemand die persoonlijk reisadvies geeft geen goede erkende vakopleiding zou moeten volgen.
Wij glijden af… geen vakopleiding meer en steeds vaker boeken consumenten bij partijen die geen SGR hebben. Hoe kan het dat deze mensen niet weten hoeveel risico zij lopen? Is het geen tijd dat de ANVR en de SGR de handen in elkaar slaan en eens heel hard op de trom gaan slaan, en niet als het te laat is met de volgende verklaring komen: “Ja mensen, u moet echt opletten, deze partij was niet aangesloten bij het garantie fonds”.
Branche-organisaties stel jezelf eens de vraag: kan dat beter? Mochten jullie er niet uitkomen, dan zijn daar verschillende opleidingen voor!
Om voor de verandering eens positief af te sluiten, ons webmagazine gaat als een dolle, lezers bedankt. Goede content, snel en gratis is de formule, en die werkt.
Tom van Apeldoorn
tom@travelpro.nl
4 reacties
Ik lees alleen maar over opleidingen, ik hoor niks over ervaring. Ik merk zelf als ervaringsdeskundige dat mijn kennis vaak vele malen groter is over reizen en vakantie’s dan van gediplomeerde werknemers van een reisburo.
Wat ik niet heb is de kennis van de interne boekings systemen, maar wel weet ik dat dat leerbaar is binnen enkele maanden.
Wat is de meerwaarde van iemand met een diploma die me niet eens kan vertellen als ik naar een bepaald land ga welke trein er van het vliegveld naar de stad wil??? Dat leer je niet door alleen maar in de boeken te snuffelen. Iemand die veel reist is meer kundig dan iemand die alleen goed uit het hoofd kan leren maar wel met een diploma kan zwaaien.
Je zou beter mensen die voor toerinsme kiezen als eis kunnen stellen 5 jaar of meer reiservaring en pas dan aan de opleiding laten beginnen.
In het verleden zag je ook vaak dat leerlingen die geen zin hadden te leren voor toerisme kozen, het lijkt zo makkelijk allemaal en vakantie wil toch iedereen, niet waar?
Schijn bedriegd.
Geef mij maar een reisadviseur zonder papieren die weet waar hij over praat.
Zijn we vergeten waar die kennis over reizen vandaan kwam? Niet van iemand met diploma’s maar van reizigers.
Tja, de tijden zijn veranderd. Kijk eens naar de vacatures bij de grote(re) reisorganisaties, men zoekt – naast hoofdzakelijk veel stagiaires (!) – vooral nog IT’ers en online marketeers. In mindere mate sollicitanten met een afgeronde toeristische opleiding.
Verder is het tijd om als toeristische branche eerlijk te zijn t.o.v. aanstaande studenten die een toeristische opleiding willen gaan volgen. De kans op een normaal betaalde baan met zo’n diploma is klein, baanzekerheid – als je er een hebt – is ongewis, doorgroeimogelijkheden beperkt of afwezig en tegen de tijd dat je de opleiding hebt afgerond, is de kans reel dat de branche alweer volledig is veranderd.
Ik zou het in elk geval niemand aanraden om nog een toeristische opleiding te gaan volgen. Wil je gaan werken in de reiswereld dan kun je beter een gedegen IT-opleiding of een opleiding Bedrijfseconomie o.i.d. volgen waarmee je misschien ook aan de slag kunt in de reiswereld. En zo niet, dan kun je ook terecht in andere sectoren.
Het niet hebben van SEPR wil inderdaad niet zeggen dat men geen kwaliteit kan leveren. Zelf heb ik dit diploma in 1999 behaald maar is het de járenlange praktijkervaring die er uiteindelijk voor zorgt dat ik de kwaliteit én kennis kan leveren die mijn klant zoekt. Dat doet toch niet iedereen je na zou ik zeggen…
Dat is een aardige voor het volgende ANVR congres.