In de reiswereld gaat het er soms harder aan toe dan je denkt. Zien de aanbiedingen eruit alsof er niets te verdienen valt in deze branche, uiteindelijk gaat het natuurlijk om miljoenen. En waar het om geld gaat, gaat het er niet altijd even vredig aan toe.
Dreigementen, ze zijn van alle tijden en zeker ook vandaag de dag niet uit het nieuws weg te denken. Dat ik nu hoor dat ook (zelfstandig) reisagenten worden bedreigd wanneer zij naar een andere organisatie overstappen, verbaasde mij enigszins wel. Zitten er dan echt heuse Corleone’s in de misschien zo vriendelijk ogende organisaties?
De strijd om de (zelfstandig) reisagent schijnt harder te worden, met dichtgetimmerde contracten, concurrentiebeding en boetes die het belemmeren om over te stappen naar een andere organisatie. De partijen waar dat het geval is herkennen de contracten die zij aanbieden nu natuurlijk direct, of niet.
Het kan iedereen natuurlijk overkomen, het gevoel dat je weg wilt bij je huidige werkgever. Dat je iets anders wilt, ook al heb je het bij je werkgever (jarenlang) goed naar je zin gehad… of niet. Wanneer je uiteindelijk de stap durft te nemen om je vertrek aan te kondigen, blijkt dat behoorlijk wat moeilijkheden op te leveren.
De vraag is natuurlijk of het een zwaktebod is als je contracten zo dichttimmert en niet van je eigen kracht uitgaat. Moet je dan zo vervelend doen tegenover een werknemer door met dreigementen iemand vast te houden? Een concurrentiebeding van zes maanden of een jaar betekent dus dat je voor zes maanden of een jaar je werkzaamheden niet mag uitvoeren en dus je brood niet meer kan verdienen.
Het is naar mijn weten nog nooit voor de rechter geweest, maar volgens mij maken de meeste concurrentiebedingen steeds minder kans. Een concurrentiebeding is in mijn ogen niet echt meer van deze tijd. Of is dat een Zwarte Pietendiscussie waar ik mij niet aan moet wagen. Benieuwd wat er gaat gebeuren wanneer iemand er een zaak van gaat maken en het concurrentiebeding door de rechter van de tafel wordt geveegd. Conclusie: check je contract voordat je een handtekening zet.
Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl
8 reacties
Hoi Arjen,
Goed verwoord Arjen. Tijdens studiereizen of presentatieavonden kom je vaker collega’s tegen van andere organisaties. Die geven aan weg te willen maar niet te kunnen ivm concurrentiebeding. Echt heel sneu. Ze zitten al aan een constructie vast dat ze 40% van hun commissie moeten afdragen en dan hebben ze ook nog een wurgcontract, waardoor ze niet zo makkelijk weg kunnen. Van collega’s die wel zijn overgestapt (met veel moeite) hoor ik verbazing wanneer ze er achterkomen dat er ook bonussen worden uitgekeerd. Naast de 40% die ze betalen krijgen ze dus ook hun bonussen niet uitgekeerd. Ze krijgen daar geen bericht van waardoor het geld in de zak van het (dure) hoofdkantoor terecht komt. Naast die wurgcontracten met bijbehorende dreigementen zijn ze ook financieel de pineut. Bij The Travel Club hebben we alleen een opzegtermijn van zes maanden. Geen concurrentiebeding. Jeannie heeft liever gemotiveerde leden in de club. Wanneer je weg wilt mag je gaan, al vindt ze het natuurlijk wel jammer.
Wel krom: eerst schrijf je een pittig redactionele column. Daar wordt pittig op gereageerd, zoals je eigenlijk ook uitlokt. Maar dan halen jullie die reacties weg. Wie is er bij gebaat dat deze reacties weg gehaald worden? Wat wordt er verborgen? Het zou juist goed zijn om wel namen en rugnummers te noemen. Ook voor ZRA’s die zich aan het oriënteren zijn zou dit goed zijn. Dan weet je wel waar je aan toe bent.
Met vriendelijke groet,
René Meutstege
Wat vind de ANVR hier van?
Wat jammer dat zo veel reacties worden verwijderd. Dan moet je niet de mogelijkheid geven om te reageren toch?
Hallo Carina,
Dank voor je terechte opmerking. Helaas was het noodzakelijk om een aantal reacties te verwijderen. We bieden graag een podium voor een discussie en die mag ook zeker stevig zijn zoals onze lezers van ons gewend zijn. Maar wanneer er bepaald taalgebruik of teveel emotie gebruikt gaat worden richting personen of bedrijven, moeten we helaas zo handelen.
Namens de redactie van TravelPro.
Ook ik ben ervaringsdeskundige, weet er alles van. Nadat ik na aansluiting op advies mijn eigen SGR-lidmaatschap had opgezegd, werd ik pas goed gemangeld en kon ik met de eigenaar destijds niet meer door 1 deur. Het kostte me een jaar vooruitbetaald lidmaatschap. Bovendien kon ik moeilijk ondernemen omdat ik een vol jaar na de breuk ik in de gaten werd gehouden vanwege het concurrentiebeding. Wat een stress heeft dat opgeleverd. Zo graag had ik er werk van gemaakt, maar had er het geld niet voor. Er zitten gewetenloze individuen in de reisbranche. Je kan passie hebben voor je werk, maar pas wel op bij wie je tekent. Tegenwoordig heb ik het bij Face 2 Face Travel (Takis Panagopoulos) goed naar mijn zin.
Bij Face2Face Travel heb je een overeenkomst geen contract, deze is maar drie pagina’s lang.
Je kan opzeggen met een opzegtermijn van drie maanden, wil je eerder weg dan overleg je het even; alles kan als je het maar naar je zin hebt.
Wij hebben meerdere ZRA’s de kans gegeven om zich te ontwikkelen binnen de branche, als iemand denkt en overtuigd is dat elders de voorwaarden en de mogelijkheden beter zijn dat is hij/zij vrij om te gaan. Gewoon zo dus….en niet anders.
Bij AMONDO kan de ‘Travel Networker’ te allen tijde de overeenkomst beëindigen met een opzegtermijn van 2 maanden inclusief de maand van opzegging. Uiteraard zonder concurrentiebeding, boetes of andere voorwaarden… blijkbaar (nog) een concurrentieel onderscheid…