Ryanair moet noodgedwongen met drie routes vanaf Eindhoven naar Aarhus, Milaan en Trapini stoppen en drie andere routes, die vanaf Eindhoven aanvliegen, verplaatsen naar Düsseldorf Weeze. Dat zegt Michael O’Leary (CEO Ryanair) vandaag tijdens een persconferentie. O’Leary geeft Schiphol de schuld van dit verlies.

Ryanair heeft voor deze routes namelijk geen slots verkregen van Schiphol. Verdere groei bij deze door Schiphol gecontroleerde luchthavens is niet mogelijk. Hij roept de Nederlandse regering op om de Schiphol-monopoly open te breken, dat is er volgens Ryanair om de capaciteit vanaf Schiphol, Eindhoven en Lelystad kunstmatig beperkt dat Nederlandse luchtvaartmaatschappijen als KLM en Transavia beschermt. “De 500.000 jaarlijkse bewegingsbeperking is op Schiphol volledig willekeurig en zal worden verhoogd als KLM wil groeien. Schiphol heeft bevestigd dat zij deze limiet in 2020 zullen verhogen, de luchthaven doet dit niet eerder omdat ze de concurrentie van de lage tarieven tegen KLM willen beperken en de hoge kosten beschermen.”

O’Leary zegt: “We zijn erg teleurgesteld over de mislukte gesprekken met Eindhoven om meer slots toe te wijzen aan luchtvaartmaatschappijen als Ryanair, die in Nederland veel goedkope vluchten en keuzes wenst te ontwikkelen. Als direct gevolg van deze kunstmatige slotbeperkingen moeten we nu drie routes vanaf Eindhoven sluiten en drie andere naar Düsseldorf Weeze verplaatsen. Tegelijkertijd kunnen we op Schiphol niet groeien, omdat de luchthaven niet bereid is om de onderhandelingen over extra slots uit te voeren.”

“Schiphol heeft de opening van Lelystad tot april 2019 uitgesteld en dan nog; er zijn slechts dertien vluchten per dag mogelijk. De luchthaven wordt op die manier zeer inefficient behandelend, de parkeer- en winkelinkomsten zijn er om de kosten op Lelystad hoog te houden, zodat Schiphol haar hoofdluchthaven en klant nummer één, KLM, kan beschermen. Geen enkele andere Europese stad zou een luchthaven, zoals Lelystad, openen met slechts dertien vluchten per dag. Wij accepteren dat niet. Veel andere aanbieders hebben geen moeite met het managen van meerdere landingsbanen of zelfs meerdere luchthaven in grote steden.”

“Londen heeft jarenlang aan dit soort problemen geleden, toen alle drie de belangrijkste luchthavens in Londen eigendom waren van het BAA-monopoly. De Britse autoriteiten hebben deze luchthavenmonopoly verbroken en de verkoop van luchthavens Gatwick en Stansted tot concurrerende aanbieden gedwongen. De concurrentie tussen de drie luchthavens levert nog steeds groei, lagere tarieven, betere voorzieningen en meer banen voor Londen op. De Nederlandse overheid en Amsterdam moeten dit voorbeeld volgen en de inefficiënte, hoge kosten van de Schiphol-monopoly verbreken en Eindhoven en Lelystad verkopen om echte concurrentie en keuzes ten voordele van de Nederlandse consument en bezoeken aan dit land aan te kunnen bieden.”

Kijk live mee!