Engelse toeristen blijven in tegenstelling tot onder andere Nederlandse en Duitse toeristen vakantie vieren in de Sinaï. Zolang het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië het reisadvies niet aanpast blijven touroperators als Thomas Cook en First Choice bestemmingen als Hurghada, Marsa Alam en Sharm el Sheikh gewoon aanbieden.

”De veiligheid van onze gasten is onze eerste prioriteit. De overheid heeft ons gegarandeerd dat er verhoogde veiligheidsmaatregelen zijn genomen in Egypte. Onze medewerk(st)ers ter plekke houden ons op de hoogte van de situatie in Sharm-el-Sheikh, Hurghada en Marsa Alam en laten ons weten dat onze gasten momenteel genieten van hun vakantie”, aldus een woordvoerster van Thomas Cook in de Britse media.

De Egyptische minister van Toerisme Hisham Zaazou heeft in de Egyptische media de hoop uitgesproken dat Duitsland, dat net als Nederland een negatief reisadvies heeft uitgegeven voor reizen naar de Sinaï (Egypte), het negatief reisadvies intrekt nog voor de ITB (5-9 maart) van start gaat. Zaazou heeft aangegeven direct nadat Duitsland met een negatief reisadvies kwam contact te hebben gezocht met de Egyptische ambassadeur (Mohamed Hegazy) in Berlijn. Zaazou zegt dat de Duitse beslissing werd genomen nadat Duitse toeristen werden bedreigd waarop er in Egypte direct extra voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen zijn genomen om de veiligheid van toeristen te waarborgen. Een woordvoerder van het Egyptische Ministerie van Toerisme laat weten het Duitse besluit te hekelen. Werknemers in de toeristische sector in Sharm-el- Sheikh zouden Duitse toeristen hebben aangeboden om hun vakantie voort te zetten in andere gebieden buiten Zuid-Sinaï, zoals Hurghada, Al- Gouna, Luxor en Aswan. Het aanbod zou zijn aangenomen door een aantal toeristen, maar anderen besloten om te vertrekken.

De reden waarom het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Egypte zo heeft aangepast dat touroperators overgaan tot repatriëring is een acute terroristische dreiging, dat laat een woordvoerder van het ministerie aan TravelPro weten. Op de vraag waarom Nederland dit wel doet en andere landen vooralsnog niet laat hij weten: ”Voordat we overgaan tot zo’n besluit hebben we contact met andere landen. En ieder land maakt een eigen afweging op basis van de informatie waar we over beschikken.” Met welke terroristische acties er wordt gedreigd en door wie wilde de woordvoerder niet laten weten. Erik Jan Reuver (Calamiteitenfonds) laat aan TravelPro weten nog moeilijk in te kunnen schatten wat de verwachte schade is voor het Calamiteitenfonds. ”Wat ik gehoord heb is dat er 750 man zal worden gerepatrieerd, maar daar zaten ook al een aantal mensen bij die al terug zouden vliegen vandaag, dus dat zijn geen kosten voor ons. De calamiteitencommissie moet nog een besluit nemen, maar de verwachting is dat de repatriëringskosten van mensen die vandaag niet zouden teruggaan worden vergoed. Meer informatie heb ik vooralsnog niet”, aldus Reuver.