De schuldenlast die is ontstaan door het faillissement van TravelBird is circa € 20 miljoen, dat heeft curator Jan Padberg desgevraagd laten weten aan TravelPro. Aangezien er sprake is van een zogenaamde activatransactie in faillissement gaan de schulden volgens hem niet mee naar een eventuele overnamekandidaat. Zeker 40.000 toeristen zijn gedupeerd door de financiële problemen bij de reisorganisatie. De SGR is, samen met TUI, druk bezig om de gedupeerde vakantiegangers te helpen.
SGR-directeur Erik-Jan Reuver, die verstek moet laten gaan op het ANVR-Congres dat volgende week plaatsvindt in Portugal door de vele werkzaamheden rondom het faillissement van TravelBird, laat aan TravelPro weten dat nog niet duidelijk is hoeveel schade het garantiefonds gaat oplopen door het faillissement van TravelBird. “Ik kan nog geen bedragen noemen en op dit moment zijn wij vooral heel erg druk met het helpen van mensen. Ik moet zeggen dat ik het ontzettend knap vind hoe reizigers op dit moment worden geholpen. TUI is bezig aan een mega job, echt geweldig wat daar allemaal gebeurt en ze verdienen er niets aan.” SGR heeft sinds haar oprichting in 1983 meer dan € 50 miljoen uitgekeerd aan consumenten. Meer informatie over het claimen van opgelopen schade is te vinden op de website van de SGR.
Eerder deze week liet Padberg weten goede hoop te hebben op een snelle doorstart in afgeslankte vorm voor TravelBird, maar Reuver laat aan TravelPro weten dat er bij de SGR nog geen aanvraag is gedaan voor een doorstart van TravelBird. Daarmee lijkt de kans groot dat er geen doorstart komt, maar dat er eerder sprake zal zijn van overname van bedrijfsonderdelen. Tegenover NRC liet Padberg weten te hopen nog voor het weekend meer duidelijkheid te hebben over een eventuele doorstart. Tegenover TravelPro heeft Padberg vandaag laten weten maandag aanstaande meer duidelijkheid te hebben over een eventuele overname. “Er zijn geïnteresseerde partijen uit zowel Nederland als uit het buitenland.” In de wandelgangen worden al partijen als Holidayguru en Secret Escapes genoemd.
Volgens Padberg zijn alle geïnteresseerde partijen waarmee wordt gesproken over een eventuele overname aangesloten bij een garantiefonds. TravelBird, dat in 2010 werd opgericht, werd in juni van 2014 door de ANVR op een zwarte lijst gezet. Een klein half jaar nadat het op de zwarte lijst was gezet, werd het SGR-lidmaatschap beklonken. Op dat moment was er nog geen winst gemaakt door de start-up, maar was er al wel flink geld geïnvesteerd in het bedrijf door Global Founder Capital, het bedrijf van de Duitse Samwer broers (onder meer bekend van Zalando). In de week nadat het SGR-lidmaatschap werd beklonken, volgde een nieuwe investeringsronde door Global Founder Capital. Voordat het SGR-lidmaatschap werd beklonken, werd de ‘verzekering financieel onvermogen’ door de vereniging Vlaamse Reisbureaus stopgezet Het volwaardige ANVR-lidmaatschap volgde twee jaar later, op 1 november 2016.
Het bedrijf, opgericht door Symen Jansma en Dennis Klompalberts groeide in drie jaar tijd naar 170 medewerk(st)ers. In 2012 werd de Belgische vakantiewebsite Mytrip.be overgenomen en in 2013 voegen zich daar de Nederlandse aanbiedingenwebsite Boekvandaag.nl én TravelCoupon.nl aan toe. In maart en augustus 2013 worden respectievelijk TravelBird.lu en TravelBird.fr gelanceerd. Begin deze maand werkten er, op het moment dat het bedrijf surseance van betaling bevestigde, nog ruim 300 mensen bij TravelBird. Over het aantal medewerkers van TravelBird die hun baan behouden door een mogelijke overname kan Padberg nog niets zeggen, zo laat hij weten aan TravelPro.
Deze week werd ook duidelijk dat veel hoteleigenaren door het faillissement van TravelBird zijn geraakt, zo bevestigde ook Horeca Nederland op haar website. Rob Hermans (CEO Fletcher Hotels) liet al voordat TravelBird surceanse van betaling aanvroeg aan TravelPro dat hij reizigers met een TravelBird-boeking liet weten dat deze bij inchecken opnieuw zouden moeten betalen aangezien TravelBird niet meer betaalde.
Tijdens de uitreiking van ondernemersprijzen aan clubleden van het Founders Carbon Network hebben de aanwezigen de oprichters van TravelBird deze week een hart onder de riem te steken door warm te applaudisseren nadat winnaar Mihciel Slegt (eigenaar Smulweb dat wordt overgenomen door Jumbo) aan de zaal liet weten: “Wij zijn allemaal ondernmeers. We winnen soms en soms verliezen we. Daarom wil ik sterkte wensen aan de jongens van TravelBird die het nu heel moeilijk hebben.”
3 reacties
Ik ben het eens met Juan. Deze schuld wordt nu afgeschoven op derden. Op de SGR, het personeel, op de reizigers (gedoe en onrust), op de branche in het algemeen (vertrouwen in de sector neemt af) en niet te vergeten op veel (lokale) partners van dit bedrijf. Het applaudisseren is tekenend voor het beeld dat ‘start-ups’ en ‘scale ups’ op ondernemerschap hebben. Snel groeien om vervolgens te cashen bij een IPO. Dat het onder de motorkap niet deugt lijkt niet te deren, als het maar niet te vroeg aan het licht komt. Het overgrote deel van de reisbedrijven zijn niet snel, hip en zitten niet in een te duur pand. Deze reisbedrijven blijven wel gewoon jaar in, jaar uit hun reizigers mooie reizen aanbieden, zorgen goed voor hun personeel en zorgen ervoor dat de SGR een keurig goed gevuld garantiefonds is.
nou ja zo zien die jongens er niet uit..
Walgelijk om te applaudisseren voor mensen die er een potje van maken. Michiel Slegt zegt eigenlijk: “we zijn allemaal gokkers. We winnen soms, we verliezen soms” De start-up markt is veranderd in een casino waar mensen met mooie praatjes gokken met andermans geld. Intussen maken ze veel kapot en gaat het er bij veel start-ups om met vreemd vermogen snel marktaandeel te veroveren en hopen ze dat daarna overgenomen te worden door grote partijen. Een slechte en gevaarlijke ontwikkeling die in veel branches een puinhoop achterlaten. Laten we wakker worden en wat kritischer naar dit soort bedrijven kijken.