(VIDEO) De mogelijke verplaatsing van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), gelegen aan de zuidelijke IJ-oever, is hoog opgespeeld naar CLIA Global, dat heeft Nico Bleichrodt laten weten tegenover TravelPro. “Er is dus een beweging gaande om het te stoppen, maar het blijft politiek. Als Amsterdam bepaalde beperkingen gaat opleggen dan gaan rederijen makkelijk overwegen om naar een andere haven te gaan”, aldus Bleichrodt. Volgende week vinden er gesprekken plaats over de toekomst van de terminal.
Het verplaatsen van de Amsterdamse cruiseterminal (sinds 1970 bevindt zich op de huidige plek van de PTA een passagiersterminal en in 1997 werd besloten de huidige terminal te bouwen) is al langer onderwerp van gesprek. Wethouder Kajsa Ollongren (D66) liet eind vorig jaar tijdens het Havendebat in het bijzijn van de bestuurders van de Amsterdamse Haven en de cruiseterminal weten dat de cruiseterminal weg moet van de huidige locatie.
Lees verder onder de video.
De cruiseschepen en haar passagiers zouden voor een enorme drukte zorgen in de stad, maar ook zou de huidige terminal het aantal van 250 schepen waarop wordt gemikt in 2030 niet aankunnen. Daarnaast zou het verplaatsen van de terminal het ook makkelijker maken om bruggen aan te leggen naar Amsterdam-Noord.
“Dat cruiseschepen voor overlast zouden zorgen is onzinnig, want wij maken 3% van het totaal aantal toeristen uit in Amsterdam. Maar het is nog niet zeker dat de cruiseterminal weggaat, aldus Bleichrodt. Deze zomer wordt er een voorkeursbesluit genomen over een brug over het IJ en daarnaast vindt er een besluit plaats over de PTA. Dat is losgekoppeld, maar heeft uiteindelijk toch met elkaar te maken aangezien een brug over het IJ ervoor zal zorgen dat de PTA moeilijk bereikbaar gaat worden.
“Ik denk dat je het als Amsterdam niet zou moeten willen dat rederijen de stad straks links laten liggen”, aldus Bleichrodt. “Zeker als je weet dat een cruiseschip € 500.000 per dag aan economische impact oplevert. We zijn in dialoog met Amsterdam en het is hoog opgespeeld naar CLIA Global. Er is dus een beweging gaande om het te stoppen, maar het blijft politiek. De politiek kunnen we niet helemaal controleren, maar wij kunnen wel argumenten aanbrengen waarom we gewoon naar Amsterdam moeten kunnen blijven komen.”
Nieuwe locaties die her en der al worden genoemd waar de nieuwe cruiseterminal moet komen zijn de Nieuwe Houthaven, de Coenhaven en de Noorder-IJplas. Bleichrodt: “Als ik kijk naar wat de passagier wil, dan is dat om zo dichtbij mogelijk in een stad te komen en die belangen willen wij zeker verdedigen. De PTA ligt geweldig, het is ook een van dé redenen dat rederijen naar Amsterdam komen. Ik denk dat het ook heel belangrijk is om te blijven melden dat een cruiseschip heel belangrijk is voor de economische impact van een stad. De PTA is voor Amsterdam en CLIA Netherlands ontzettend belangrijk. Wij willen cruisen vanuit Nederland promoten. Er zullen best al rederijen zijn die door deze discussie al overwegen hun schepen weg te halen uit Amsterdam. Dat proberen wij te voorkomen, want ons belang wordt daar niet mee gediend.”