Op 6 november dient het hoger beroep tegen Reiswerk Pensioenen en PGB. In de zomer van 2023 wees de kantonrechter van Amsterdam alle vorderingen van bijna 500 mensen tegen het branchefonds, PGB en toezichthouder De Nederlandse Bank nog af.
Initiatiefnemer Hans van Pruissen zette in 2021 een actie op touw te zetten om de in zijn ogen ‘onredelijke en onwettige waardevermindering’ aan de kaak te stellen voor de rechter.
Zorgvuldig
De kantonrechter liet in de zomer van 2023 weten: “Anders dan eisers menen, is geen sprake van een ongerechtvaardigde aantasting van hun pensioen, maar van een noodzakelijke ingreep om hun pensioen zoveel mogelijk veilig te stellen. Vaststaat dat de financiële positie van Reiswerk zo zorgelijk was geworden dat voorzienbaar was dat zij niet volledig aan de verplichtingen jegens eisers zou kunnen voldoen. Anders dan eisers aanvoeren, blijkt uit de stukken dat Reiswerk zorgvuldig tewerk is gegaan bij het onderzoek naar mogelijke oplossingen. Uiteindelijk bleek er maar één oplossing haalbaar, waarbij de belangen van de deelnemers zo goed mogelijk werden gewaarborgd, en dat was de CWO met het solide PGB. Dat daarvoor een verlaging van het pensioen noodzakelijk was, gezien het verschil in financiële positie van de betrokken partijen, is evident en conform het bepaalde in artikel 134 PW. Het ligt immers niet voor de hand dat de deelnemers van PGB voor het dekkingstekort van het over te nemen Reiswerk zouden moeten betalen. Eisers hebben verder onvoldoende weersproken gelaten dat iedere andere oplossing naar alle waarschijnlijkheid nadeliger zou hebben uitgepakt. Zij hebben ook geen reëel alternatief geschetst. De kantonrechter is daarom van oordeel dat de vordering feitelijk ongegrond is en alleen al daarom moet worden afgewezen. Of eisers zich rechtstreeks kunnen beroepen op artikel 17 van het Europese Handvest kan dus onbesproken blijven. Hetzelfde geldt voor de vraag of pensioenaanspraken of -rechten als eigendomsrecht kunnen worden beschouwd en voor overige argumenten, die volgens gedaagden eveneens tot afwijzing van het gevorderde zouden leiden.”
Lees ook – Radstake (ANVR): “Ik snap de frustratie, want het is een ongelooflijk pijnlijke situatie”.
Hoopgevend
“De rechtbank vond vorig jaar dat het allemaal zorgvuldig was verlopen. De zorgvuldigheid kostte ons echter 18,8% van ons pensioenvermogen. Daar zijn Europese regels voor, en recente uitspraken van het Europese Hof vinden wij zeer hoopgevend”, aldus Van Pruissen. “Ook hebben we een nieuw wapen waarmee we de zorgvuldigheid verder onderuit gaan halen. Binnenkort een nieuwe fundraiser, voor collega’s die zich nog willen aanmelden, en om kosten te dekken voor ingehuurde expertise. Wil je 6 november ook komen? We laten ons niet laten wegzetten!”, zo laat initiatiefnemer Hans van Pruissen weten.
Emotie
Eerder zei Van Pruissen: “Ik heb e-mails gekregen van collega’s die maar een heel klein pensioentje hebben, maar uit principe betaalden om mee te doen. Ik heb collega’s gesproken die hun uitgestelde loon (want dat is het) met € 30.000 verminderd zagen worden. Dat brengt heel wat emotie met zich mee en iedereen heeft hier een enorm gevoel van onrechtvaardigheid bij. Ik verwacht dat de rechter deze overgang toetst bij het Europese hof en dat op basis van ‘eigendom’ wordt beslist dat dit niet zo had gemogen. Ondanks het gejammer van het pensioenfonds in liquidatie, dat véél te lang heeft gehoopt dat het tij zou keren. Maar het was, is en blijft ons geld”.